Az én történetem - Miben segített a Zinzino?

Egy kicsit ugorjunk vissza az időben, nézzük meg, hogyan alakult az egészségem és milyen döntések vezettek addig, hogy elkezdtem használni a termékeket.

Mindig is hajlamos voltam a gyulladásra

1991 szeptemberében megszületett Károly Domokos, na jó…ilyen messziről azért nem kezdem. Már kiskoromban is hajlamos voltam arra, hogy a szervezetem fogta magát és “begyulladt”. Az én esetemben ez azt jelentette, hogy minden nyáron, ha egy csepp balatoni víz került a fülembe, akkor utána több hét szenvedés és fül-orr-gégészetre járás volt a program. Hetekig nem tudtam azon az oldalamon aludni, amin a gyulladás volt. Ez sajnos minden nyáron megtörtént velem és elkezdtem jobban odafigyelni a fülemre, óvatos lettem. Vicces sztori, de igaz: kamaszkor, Keszthely Városi Strand, rengeteg ember és 40 fokos kánikula. Találd ki, hogy abban a dög melegben miben voltam egész nap a strandon az óvatosságom miatt? Úszósapkában. Igazán remek volt. Visszagondolva rengeteget nevetek rajta, de akkor nem volt kellemes érzés.

Ezekhez a “begyulladásokhoz” hozzátartozott az is, hogy hőemelkedésem volt, beduzzadtak a nyirokcsomóim,  afták alakultak ki a számban és a bőrömön pár nagyobb pattanás jelent meg (pedig még serdülőkoromban sem voltam túlságosan pattanásos).  Ezek a tünetek sosem együtt jelentkeztek, hanem egymás után, mintegy láncreakcióként. Hol az egyik, hol a másik jelent meg elsőként.

A családom segítségével elkezdtem utána járni mi okozhatja a fenti tüneteket és mindent kipróbáltam magamon. A fülgyulladásra egyetlen gyógyszer volt: a megelőzés (meg persze az úszósapka). Az aftákra immunerősítő gyógyteákat, kamilla teás borogatást, a gyógyszertárakban, illetve a bioboltokban fellelhető összes ecsetelőt és még sorolhatnám a végtelenségig, hogy mennyi mindent kipróbáltam. A pattanások és a kelések ellen is rengeteg dologgal próbálkoztam, amik közül a leghihetetlenebb: paradicsom pakolás. Igen, jól olvasod. Ilyennel is próbálkoztam. 

Mindig, minden ilyen gyulladás hullámot kibírtam, átvészeltem aztán jött egy dolog, amivel az orvosok és én sem tudtam mit kezdeni…

2017.07.14

Itt kezdődött minden bizonytalanság és frusztráció

Tisztán emlékszem ennek a napnak a reggelére. Minden traumás előzmény nélkül beduzzadt a bal térdem. Nem igazán tudtam mire vélni a dolgot, mert addig soha nem volt ilyen jellegű sérülésem és betegségem a fentebb felsoroltakon kívül. Nem tört el soha csontom, nem szakadt el soha szalagom. Vártam pár napot, hátha leapad, de az ízület is elkezdett begyulladni, így muszáj volt elmennem orvoshoz. Az orvos leszívott 2 pohárnyi folyadékot a térdemből. Ezt a folyadékot elküldték laborba, illetve vizeletvizsgálatot, süllyedést és vérvizsgálatot is végeztek. Ezek egyike sem mutatott kóros eltérést, egyedül a gyulladásos értékek voltak emelkedettek. Ez 2017-ben még egyszer megismétlődött és elküldtek immunológiára.

2018

Egyszer fent, egyszer lent...

2018 egy hullámvasút volt. Egészségügyi szempontból voltak jobb és rosszabb napok. Ebben az évben ugyanúgy, minden előzmény nélkül 4-szer duzzadt be a térdem. Addigra voltam immunológián és góckutatáson. A góckutatáson szerencsére semmit nem találtak. Immunológián sajnos mindenféle kemény drogot (Meloxicam és Salazopyrin) írtak fel, amit elkeseredésemben el is kezdtem szedni. Két hétig bírtam…mivel mindenféle mellékhatása volt. A láztól kezdve, a hámláson át, egészen a levertségig. Mindig is hittem abban, hogy mindent meg lehet oldani természetes úton ( Édesanyám tanított erre). 2018 végére oda jutottam, hogy elég volt és magamnak kell megoldanom, mert a hivatalos vizsgálatok kóros eltérést nem mutattak. Elkezdtem a témában rengeteget olvasni és kutakodni…

2019

Fény az alagút végén

2019-ben rájöttem, hogy ez az egész valószínűleg a bélrendszeremből indul. Ez az év a kísérletezés éve volt és önmagam figyelése. Az első hónapokban nem ettem tejterméket, aztán a következő 2-3 hónapban csak gluténmentesen étkeztem, valamint még volt olyan is, hogy húst sem ettem. Sőt, volt egy hét mikor csináltam egy léböjtkúrát . Kemény volt. Szóval tényleg, amit lehetett kipróbáltam és eközben végig figyeltem a testem jelzéseit. Ezt akkor azért csináltam, hogy kiderüljön mire vagyok érzékeny és mi generálhatja a gyulladást. Táplálék-kiegészítőkben és vitaminokban is egyre közelebb kerültem a végső megoldáshoz (legalábbis itt még azt hittem) és mondanom sem kell ezen a területen is rengeteg próbálkozásom volt. Ebben az évben a térdem még volt, hogy beduzzadt, főleg időváltozáskor, de 3-4 nap elteltével visszahúzódott magától. Összességében megérte a kísérletezés, mert az előző évhez képest mindenképpen előrébb voltam az egészségügyi állapotomat tekintve.

2020

Összegzés: fordulópont, végre gyulladás nélkül

A kirakós egy kicsiny darabja még hiányzott. Ebben az évben már eljártam újra sportolni, viszont az energiaszintemmel nem voltam elégedett.